2. Олександр Шевченко

02_

Олександр Шевченко, 45 років, одружений, батько шести дітей

народний депутат України, почесний президент ТК “Буковель”

Олександр Шевченко з 2004 року керував “Буковелем”, який підконтрольний групі “Приват”. У травні 2014 року з другої спроби став народним депутатом, а на перевиборах жовтня 2014 його, за підтримки партії Петра Порошенка, переобрали. Після цього він зі скандалом покинув фракцію “БПП Солідарність”, та увійшов в політраду партії “УКРОП”. Щоправда, ще до демаршу у парламенті, близька до “Буковеля” і самого Шевченка фірма — “ПБС”, встигла виграти найбільші в державі тендери з ремонту доріг у Львівській та Івано-Франківській області. Загалом ця фірма у 2015 році отримала на ремонт траси Н-09 764,47 млн грн. Подейкують, тут допомогли дружні стосунки з колишнім комсомольцем, а нині близьким до Порошенка нардепом Анатолієм Матвієнком (Шевченко й досі згадує лише про його підтримку і спільні дії у Верховній раді).

А вже восени минулого року “укропівець” Шевченко драматично програв вибори міського голови. Незважаючи на потужну передвиборчу компанію, навіть не вийшов у другий тур. За оцінками експертів, цьому сприяв незаконний і таємний запуск хімічного виробництва в аеропорту поблизу житлового кварталу, а ще підозріла удача у багатомільйонних бюджетних тендерах і образ “я один хороший, всі – погані”.

Шевченко — така собі людина-загадка. Він системно присутній у всіх місцевих ЗМІ, без проблем потрапляє в ефіри каналу 1+1. Однак зустріти його на вулицях міста – фактично нереально. Під час публічних заходів навкруги нього — кілька охоронців. Як депутат, згідно даних сайту ВР, Шевченка більше немає в Раді, аніж він є.

У 2015 році задекларував 4, 5 млн гривень доходів, а члени його сім’ї (дружина, три доньки і три сини, які не були зазначені в декларації за 2014 рік) – ще 25 млн.

У власності Шевченка житловий будинок (193 кв. м), інше нерухоме майно (163,9 кв. м), а також автомобіль Toyota Sequoia 2008 року випуску (це майно він не вказував у декларації за 2014 рік, а в цій не повідомив про вартість їх придбання або оренди).

Незважаючи на програш на виборах мера Івано-Франківська, Шевченко не зник з політичної арени. Навпаки, вперше, через фракції “УКРОПу” в обласній та міській радах, отримав прямий вплив на політичне життя регіону. Постійно звертається до мешканців через телеефіри та біг-борди, й далі займаючи нішу борця проти місцевої влади. А потрібні зв’язки в Києві можуть подомогти йому отримати на ремонт дороги Івано-Франківськ – Львів ще понад 50 мільйонів гривень у цьому році.

“Я переконаний, що якісні дороги нам необхідні, щоб до нас приїжджали туристи, інвестори. ПБС і надалі буде вигравати всі можливі тендери, не тому що ми «когось знаємо», а тому що ми запропонуємо найнижчу ціну і найвищу якість.”

 


Думка експерта

Політолог Олег Білоус

Шевченко має ряд постійно діючих соціальних проектів, котрі тримають його на слуху і популяризують в місті. Він народний депутат, вибраний саме містом і позиціонує себе як успішна людина. А це важливий фактор для тих, хто хоче порядку в місті. Програв він вибори міського голови лише тому, що позиціонував себе по партійній лінії з "УКРОПом". Він найбільш впізнаваний і діяльний в місті (не враховуючи міського голову, як представника влади). Насалик відійшов в тінь. Тому потенціал в Шевченка великий. А як він його реалізує - час покаже.

Олег Головенський, шеф-редактор "Фіртки"

Переконаний, що не обравши мером Івано-Франківська Олександра Шевченка місто втратило шанс на швидкий прорив до нової якості життя та міської господарки. Його досвід будівництва і розуміння функціонування міста - як людини, яка збудувала фактично нове місто з сучасними комунікаціями, логістикою, енергетикою, системою безпеки, житловою та бізнесовою інфраструктурою... Досвід, наявність фахової команди, репутація серед серйозних інвесторів, плюс нетерпимість до хабарництва, розкрадання бюджету (що нажаль і далі процвітає в місті), стали б доброю опорою для швидкого розвитку міста. Нажаль кілька років місто стає на гальма... Шкода втраченого часу.

А кого вважаєте Людиною року Ви?
  • Своя пропозиція

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *