3. Юрій Андрухович

03_

Юрій Андрухович, 56 років, одружений, 2 дітей і онучка, знає п’ять мов

Юрій Андрухович – непересічна особистість в українській сучасній літературі. Один з трьох творців поетичної групи «Бу-Ба-Бу», її Патріарх.
Про його постать полемізують як прихильники постаті Патріарха, та і персоналії, котрі не читали жодного його твору – бо Андрухович – то окрема літературна епоха.
В Україні Юрій Андрухович двояко сприймається політиками, адже його «нетипова», чи радже неозвучувана більшістю, позиція щодо Криму й Донбасу стала для деяких з них інструментом поділу на «правильне» й «неправильне». Більше того, свого часу «Правий сектор» звинувачував письменника в тому, що він вважає Крим і Донбас російським і пропагує статеві збочення у творах.

«Крим і Донбас політично є частиною російської нації, тому потрібно дати можливість цим регіонам відокремитися від України», – так вважав письменник у 2010 році.

«Я би хотів, щоби з цієї війни Україна вийшла сильнішою та монолітнішою. Хоча саме монолітність тут під великим знаком запитання, якщо ми будемо жити в ілюзіях щодо Донбасу та Криму», – вважає Андрухович і в постреволюційний час.

Цікаво, що видана у 2015 році книга есеїв «Тут похований Фантомас» підтверджує, що сьогодні, більшість сказаного свого часу Андруховичем, він може прокоментувати «я ж казав».


Думка експерта

Віталій Перевізник, голова Громадської ради при Івано-Франківській ОДА

Юрій Андрухович - високий європейський інтелектуал, людина з чіткою громадянською позицією. Його творчість та різнопланова діяльність повертають повагу до інтелекту, професійності та порядності. Він є своєрідним Послом України у Європі та світі, завжди перебуваючи на перших ролях і у перших рядах відстоювання Справедливості у всіх значеннях цього слова. На його творах виростають вільні громадяни європейської України.

А кого вважаєте Людиною року Ви?
  • Своя пропозиція

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *