“Спільна кухня”: гості з Росії просто неба пригощали франківців повидлом (ФОТО)

Автор: Людмила Баран

16 Сер, 2016 16:28

Поділитись публікацією
“Спільна кухня”: гості з Росії просто неба пригощали франківців повидлом (ФОТО)

В Івано-Франківську біля меморіалу на вулиці Лепкого 16 серпня влаштували акцію «Спільна кухня». Під час неї всі охочі могли поспілкуватися за столом з двома гостями із Росії та задати їм будь-які питання.

Читайте також: Відомий франківський правозахисник розповів полтавській молоді, як будувати мир навколо себе (ФОТО)

Учасниця дійства, активістка правозахисного руху Олександра Пінтєліна привезла банку повидла, щоб пригостити нею франківців. Його приготувала її бабуся, яка мешкає біля Санкт-Петербурга.

«Ми дуже переживаємо, як Росія сприймається в Україні та у світі, її сприймають як агресора. Це так. Але це – влада. Ми не хочемо, щоб нас, простих громадян асоціювали з владою, тому що ми не підтримуємо Путіна, ми вважаємо, що Росія – це не Путін. Ми хочемо показати, що в Росії також є люди, які не хочуть воєнних дій, які готові підтримувати суспільство в Україні, готові підтримувати стан, який є в цій країні, не втручаючись у її внутрішні справи», – розповіла вона.

За її словами, учасники миротворчого руху проводили різні заходи на цю тему в Росії – кінопокази, дискусії, лекції. А зараз у них з’явилася можливість завдяки міжнародній миротворчій ініціативі «Молоді голоси за МИР» вийти за межі своєї країни та налагодити співпрацю з українським суспільством.

«Зараз є можливість налагодити місток між нашими суспільствами і поговорити, без участі держави, політиків, про мир і про звичайних людей», – сказала Олександра Пінтєліна.

Її колега Ніколай Крєтов розповів, що дуже важливо, аби відбувся діалог з представниками різних груп. Подібні акції планують провести у Харкові, Львові та Києві.

Організатор заходу, представник молодіжного угрупування «Стан» Ярослав Мінкін розказав, що в представників миротворчого руху були проблеми з перетином українського кордону, Українська Гельсінська Спілка писала листа про те, що вони не є терористами. Тим не менш це їх зупинило від того, щоб подивитися на Прикарпаття та поспілкуватися з місцевими.

«Це одна з небагатьох ініціатив, коли люди з Росії, які там дісно намагаються відстоювати Україну й українську позицію змогли до нас доїхати, – сказав Мінкін. – Сподіваюся, що у нас сьогодні вийде діалог, може, ми знайдемо спільну позицію, те, що ми зможемо зробити, щоб разом вплинути на ситуацію. Як на мене, перший крок – зруйнувати стереотипи росіян про Галичину, показати, що тут люди розуміють ситуацію».

До «Спільної кухні» долучилися громадські діячі та правозахисники з Прикарпаття, активні переселенці з Донбасу.

За дійством стежило багато правоохоронців. Був присутній начальник Управління патрульної поліції міста Дмитро Міхалець, заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Василь Віконський.

Повз акцію на велосипеді проїхав Руслан Коцаба.

Через півгодини від початку дійства прийшли працівники Муніципальної інспекції з благоустрою і звинуватили організаторів у відсутності дозволу на встановлення стола посеред вулиці.

Читайте також: У Франківську сепаратисти планують провести незрозумілу акцію, – мер міста

Теги: