“Спільна кухня”: гості з Росії просто неба пригощали франківців повидлом (ФОТО)

Автор: Людмила Баран

16 Сер, 2016 16:28

Поділитись публікацією
“Спільна кухня”: гості з Росії просто неба пригощали франківців повидлом (ФОТО)

В Івано-Франківську біля меморіалу на вулиці Лепкого 16 серпня влаштували акцію «Спільна кухня». Під час неї всі охочі могли поспілкуватися за столом з двома гостями із Росії та задати їм будь-які питання.

Читайте також: Коли ти чужинець, важливо бути частиною суспільства, - у Франківську іноземців вчитимуть захищати свої права

Учасниця дійства, активістка правозахисного руху Олександра Пінтєліна привезла банку повидла, щоб пригостити нею франківців. Його приготувала її бабуся, яка мешкає біля Санкт-Петербурга.

«Ми дуже переживаємо, як Росія сприймається в Україні та у світі, її сприймають як агресора. Це так. Але це – влада. Ми не хочемо, щоб нас, простих громадян асоціювали з владою, тому що ми не підтримуємо Путіна, ми вважаємо, що Росія – це не Путін. Ми хочемо показати, що в Росії також є люди, які не хочуть воєнних дій, які готові підтримувати суспільство в Україні, готові підтримувати стан, який є в цій країні, не втручаючись у її внутрішні справи», – розповіла вона.

За її словами, учасники миротворчого руху проводили різні заходи на цю тему в Росії – кінопокази, дискусії, лекції. А зараз у них з’явилася можливість завдяки міжнародній миротворчій ініціативі «Молоді голоси за МИР» вийти за межі своєї країни та налагодити співпрацю з українським суспільством.

«Зараз є можливість налагодити місток між нашими суспільствами і поговорити, без участі держави, політиків, про мир і про звичайних людей», – сказала Олександра Пінтєліна.

Її колега Ніколай Крєтов розповів, що дуже важливо, аби відбувся діалог з представниками різних груп. Подібні акції планують провести у Харкові, Львові та Києві.

Організатор заходу, представник молодіжного угрупування «Стан» Ярослав Мінкін розказав, що в представників миротворчого руху були проблеми з перетином українського кордону, Українська Гельсінська Спілка писала листа про те, що вони не є терористами. Тим не менш це їх зупинило від того, щоб подивитися на Прикарпаття та поспілкуватися з місцевими.

«Це одна з небагатьох ініціатив, коли люди з Росії, які там дісно намагаються відстоювати Україну й українську позицію змогли до нас доїхати, – сказав Мінкін. – Сподіваюся, що у нас сьогодні вийде діалог, може, ми знайдемо спільну позицію, те, що ми зможемо зробити, щоб разом вплинути на ситуацію. Як на мене, перший крок – зруйнувати стереотипи росіян про Галичину, показати, що тут люди розуміють ситуацію».

До «Спільної кухні» долучилися громадські діячі та правозахисники з Прикарпаття, активні переселенці з Донбасу.

За дійством стежило багато правоохоронців. Був присутній начальник Управління патрульної поліції міста Дмитро Міхалець, заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області Василь Віконський.

Повз акцію на велосипеді проїхав Руслан Коцаба.

Через півгодини від початку дійства прийшли працівники Муніципальної інспекції з благоустрою і звинуватили організаторів у відсутності дозволу на встановлення стола посеред вулиці.

Читайте також: У Франківську сепаратисти планують провести незрозумілу акцію, – мер міста

Теги: