Літак на сонячних батареях вирушив у першу навколосвітню подорож

Автор: Турій Роман

11 Бер, 2015 11:10

Поділитись публікацією
Літак на сонячних батареях вирушив у першу навколосвітню подорож

У навколосвітню подорож на літаку “Solar Impulse 2” (“Сонячний імпульс 2”), що працює від сонячних батарей, вирушили швейцарські пілоти Бертран Пікар і Андре Боршберг.

На першому етапі мандрівники подолали 400 кілометрів від Абу-Дабі (ОАЕ) до Маската – столиці Омана. Наразі літак на сонячних батареях Solar Impulse-2 здійснив другий етап своєї подорожі довкола світу. За штурвалом перебував Бертран Пікар – він змінив Андре Боршберга, який керував літаком під час першого польоту з Абу-Дабі у понеділок. Літак здолав шлях у 1,5 тисяч кілометрів за понад 15 годин та успішно приземлився в Індії. Літак має здійснити ще 10 перельотів за наступні п’ять місяців, у тому числі – над Тихим та Атлантичним океанами. Пілоти попрямують до М’янми, Китаю, потім через Тихий океан в США, далі перетнуть Атлантику у напрямку до Європи, після чого полетять до Північної Африки. Фініш також відбудеться в Абу-Дабі. Загалом навколосвітня подорож на сонячних батареях повинна протривати п’ять місяців, протягом яких Пікар і Боршберг подолають 35 тисяч кілометрів.

“Ми хочемо поділитися своїм баченням більш чистого майбутнього”, – заявив перед стартом Боршберг. Зміна клімату пропонує “фантастичну можливість” для просування на ринок нових екологічно чистих технологій. У той же час вони будуть створювати нові робочі місця, що спричинить за собою і економічне зростання.

За незвичайним польотом можна спостерігати в режимі реального часу в інтернеті.

Наукова підготовка навколосвітньої подорожі тривала 12 років. Літак оснащений 17 тисячами сонячних батарей, які розташовані на крилах, розмах яких 72 метри. Це майже стільки ж, скільки у поширеною моделі Airbus A380. Маса “Solar Impulse 2” – 2,5 тонни, що становить лише один відсоток від ваги того ж Airbus A380. “Solar Impulse 2” може летіти на висоті до 8500 метрів, проте на дуже невисокій швидкості – від 50 до 100 кілометрів на годину. До групи технічної підтримки польоту входять 130 співробітників. На першому літаку, який називався “Solar Impulse 1”, Пікар і Боршберг вже здійснили в 2013 році кілька тривалих перельотів по Європі, Марокко та США.

 літак, сонячна енергія, сонячні батареї