29. Олег Бахматюк

бахматюк

Олег Бахматюк, 41 рік, мільйонер, статки становлять 138 мільйонів доларів США

Бахматюк порівнює бізнес з війною і футболом. У школі вчився у футбольному спецкласі. Ігрове амплуа – воротар.

Велику частину часу проводить в роз’їздах – шукає нові ринки збуту. Каже, що бере приклад з китайських бізнесменів, «які намагаються не нервувати суспільство і не хизуються своїм достатком».

Найбільший латифундист України. Агрохолдинг UkrLandFarming орендує 532 000 га землі.

Не менш відомий в Україні він своєю компанією «Авангард», яка є однією з найпотужніших яєчних фабрик у світі. Завдаки цьому дехто його називає «яєчним магнатом». У Івано-Франківську власністю Бахматюка є “Станіславська торгова компанія” (яка виробляє алкогольні напої) та завод “Імперово фудз”, де переробляють яйця.

Також Бахматюк володіє активами двох банків «VAB-банку» та «Фінансова ініціатива», але це стало чи не найбільш невдалими його проектами.

Одразу після Революції гідності його банківський бізнес почав активно занепадати.

Ще наприкінці листопада 2014 року в банк VAB ввели тимчасову адміністрацію, на той момент у цьому банку прикарпатці залишили своїх коштів на 75 млн грн. Більшість з них довший час не могли отримати свої кошти. Остаточні виплати боргів відбулися вже весною 2015 року, після початку ліквідації банку.

Слід зазначити, що на той момент вартість долара для українців зросла втричі у порівнянні з початком 2014 року, та вдвічі – з осені 2014 року.

А вже в червні 2015 року неплатоспроможним визнали й інший банк Бахматюка “Фінансові ініціативи”.

Більше того, згодом ці банки визнали одними з найзбитковіших для України.

У одному з інтерв’ю журналові “Форбс” Олег Бахматюк навіть спробував пояснити причини, чому обидва його банки йдуть до банкрутства (розмова була ще до остаточного банкрутства обох), заявивши, що у Нацбанку на меті є залишити на українському фінансовому ринку лише російські банки та ПриватБанк (який належить олігарху Ігорю Коломойському).

Та відзначився за останні роки Олег Бахматюк не лише проблемами з банками. Довгих 10 років містяни боролися за те, щоб Олег Бахматюк передав містові Палац Потоцьких, адже за роки це визначне, історичне для Франківська місце перетворилося в пустку.

І 16 вересня 2015 року для журналістів та активістів відкрили територію комплексу Палацу Потоцьких. Проте з бізнесменом все ще ведуться перемовини щодо передачі Палацу громаді.

До слова, більше 60% франківців вважають, що відновлення Палацу Потоцьких – важливе питання для Івано-Франківська.

 


А кого вважаєте Людиною року Ви?
  • Своя пропозиція

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *