У ніч з 12 на 13 серпня пройде найбільший зорепад року

Автор: Єва Жасминова

04 Aug, 2016 11:00

Поділитись публікацією
У ніч з 12 на 13 серпня пройде найбільший зорепад року

Щорічно з’являється в серпні метеоритний потік. Персеїди вже можна спостерігати в нічному небі. За прогнозами фахівців, максимум активності метеорного потоку припаде на ніч з 12 на 13 серпня.

Фахівці НАСА очікують, що в цьому році серпневий зорепад буде одним з найяскравіших за останні кілька років, повідомляє Space.com.

Це пов’язано з тим, що Земля пройде крізь особливо щільну ділянку частинок міжпланетної речовини, залишеної кометою Свіфта – Таттла. Замість звичайних 80 метеорів на годину ми зможемо спостерігати від 150 до 200 «падаючих зірок».

Метеорний потік утворюється в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта – Таттла. Сама комета наближається до Землі лише один раз в 135 років. Востаннє це трапилося у грудні 1992 року. Через хвіст комети Земля проходить щорічно в серпні. Явище отримало свою назву завдяки тому, що з’являється з боку сузір’я Персея.

Цього року Земля почала проходження через шлейф комети Свіфта – Таттла 17 липня. Персеїди можна буде спостерігати до 24 серпня, але пік зорепаду припаде на на період з 21:15 12 серпня по 00:45 13 серпня. У цей час можна буде побачити найбільшу кількість метеорів.
Найкраще Персеїди помітні жителям Північної півкулі. Єдине, що знадобиться для спостереження, – трохи терпіння. Фахівці рекомендують заздалегідь вийти на вулицю, щоб зір адаптувався до темряви. Перешкодити побачити «падаючу зірку» може повний місяць, світло якого зробить Персеїди менш помітними, і, природно, пасмурна погода.